Bİ LİM-RA ÖYKÜSÜ - Baskı Önizleme +- Özgür Satranç Forum (http://forum.satranc.biz) +-- Forum: Satranç Genel (http://forum.satranc.biz/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: Turnuvalar (http://forum.satranc.biz/forumdisplay.php?fid=8) +--- Konu Başlığı: Bİ LİM-RA ÖYKÜSÜ (/showthread.php?tid=27) |
Bİ LİM-RA ÖYKÜSÜ - Hüseyin AKTAŞ - 19-04-2007 Bİ’LİM-RA ÖYKÜSÜ “Şarkı söylemiş olmak için Şarkı söylemem Ne de güzel bir sesim vardır diye Dertli ve haklıdır gitarım Bunun için söylerim” Şiiri yazan Victor Jara Şili’den bir ozan… Şarkı söylüyordu JARA! Santiago stadında Pinochet tarafından Stada doldurulan On binlerce insan Jara’nın şarkılarıyla coşuyordu. O şarkı söyledikçe Direniyordu insanlar Kenetleniyor çözülmüyordu Pinochetin beklentisi bir türlü olmuyordu. Uyardılar Jara’yı: SUS ! Susmadı Jara Gitarını parçaladılar Susmadı Dilini kestiler Elleriyle “tempo” tuttu Ellerini kestiler Başıyla tempoya devam etti Başını kestiler Haykıra Haykıra Gitti Jara Hıçkıra Hıçkıra Gitarında kaldı Haklı ve dertli bir şarkı… Victor Jara nasıl söylerse şarkısını Ben de öylece oynarım satrancımı. Oynamış olmak için değil yani Dertli ve haklı olduğu için… Şimdi bir kaygım var: İktidar “sinek” de olsa Pik de olsa Karo da olsa “KÖR” de olsa Astır! Kendi çıkarı için elinden gelse Bütün halkı astırır Bütün halkı asınca Aç kalacağını bilir Yaşatırsa bu yüzden yaşatır Kendi sesinin yankısına bile Tahammülü yoktur Her türlü “Opozisyonu” Kanla bastırır! Gene de ben Hata yaptım Dedirtemezsiniz İktidarlar yanlış yapmaz (!) Özür dilemez onlar Büyümenin büyüsüdür bu Sende kimsindir onlar için Neredeyse anasına Söver şu adam bozuntusu O efendi çiftçinin Bir kere uzattık boynumuzu Sizi bize baş eyledik!! Kabul ettik sınavınızı Kıldan incedir boynumuz Sırattan incedir yolumuz Kendi dağlarında yenemezsin efeyi Düzde boğarsın ama Bir kaşık yasada Ve Bu Pi Yasada Pi Yon Gi Bi Bi oynarlar insanla Bi daha oynamazlar Bi-lim Adamlarına inandım hep İnanmak bilime aykırıdır oysa Ama Limra’lara inanmadım! Siz beni anlamadınız ya Sevgili hocam Ben sizi çok iyi anladım… Ah! Ben Kaygımdan bahsedecektim Bahsederken Bir bahse Girecektim Sınav kağıtları Size geri gelmeyecek Sevgili öğretmenim Ancak Bana yanıt gelecek Sayın Hüseyin Aktaş denecek Böylelikle “Sayınlığımız” da gösterilerek Denecek ki; Gerekli İnceleme yapılmıştır Sonuç değişmemiştir. Yani iktidar haklı çıkmıştır Zaten iktidar her zaman haklıdır Çünkü bu oyunda hak Güçlünün Kibarca; kapatmasıdır! Bir dahaki sınavınızda Başarılar dileriz Koskoca İktidarım ben Kimsin sen Ben çoğum Birsin sen Ve siz Sevgili öğretmen Vicdanınız ile Ankara arasında Acı çekeceksiniz Yönünüzü bu tarafa Asla Dönemeyeceksiniz Sürülmüş piyon gibi!... Ağızdan çıkan söz gibidir Piyon söylenmişse eyle’nmelidir “Yiğit kime denir? Sözünde durana!” Verilen söz tutulmalıdır Dokunulan taş gibidir söz Dokunulmuşsa oynanmalıdır Oynanan taş geri alınamaz Yaydan çıkan karar gibidir ok O yüzden bizim Başarı-sızlığımız değişmez Başarı Başarısız Başarılıya başarısız demek Ya bir yanlışlık Ya da düpedüz haksızlık Sizler için İki sözcük bu Hatta bir sözcük Yani sizler için Galiba İkisi bir sözcük Ama bizim için Kredi kartı ile ödenen Kredi kartı hala ödenemeyen Otel konaklama Kurs parası demek Borç demek hala Bir asgari ücret harcamak Bir haftada Bir asgari ücret kazanmayı da Ertelemek aynı haftada Demek Siz Belki Diyeceksiniz Bu ne demek Önemli değil Hoca “Toprak Büyüktür Kızılderili acısı kadar” Demişti Mohikanlar’dan biri… Biz Adam ile Havva bir yana Topraktan gelmeyiz Sözün de özün de EFEndiSİyiz Her türlü acıyı Bal eyler çekeriz Çektiklerimizin yanında Bu yaptığınız Ya da yapamadığınız şey Çok küçük bir şey Fakat bir şey Hala rahatlatır beni: Kağıtlar bana geri geldi Yeniden okudum Derseniz Üzülerek söylüyorum ki Durumunuz gerçekten Değişmedi derseniz Ama sadece siz Bunu söylerseniz Rahatımdan ölürüm ben ve İnanırım! “İnanırım çünkü Akla aykırıdır” bu durum !!... (Şubat 2007 Hüseyin Aktaş) |