![]() |
SATRANCI KİM YÖNETMELİ? - Baskı Önizleme +- Özgür Satranç Forum (http://forum.satranc.biz) +-- Forum: Satranç Genel (http://forum.satranc.biz/forumdisplay.php?fid=3) +--- Forum: İletmek İstedikleriniz (http://forum.satranc.biz/forumdisplay.php?fid=17) +--- Konu Başlığı: SATRANCI KİM YÖNETMELİ? (/showthread.php?tid=4990) |
SATRANCI KİM YÖNETMELİ? - M.Aşkın TAŞAN - 06-08-2025 SATRANCI KİM YÖNETMELİ? Bu başlığı özellikle yazdım. Aslında yanlış bir sorudur. Yıllarca bu yanlış soru üzerinden doğru cevabı aradık durduk. Satrancı nasıl bir anlayış yönetmeli sorusu çok daha doğru olabilir. Doğru soruya doğru cevabı bulmak çok daha mantıklıdır. Önceki yönetimlerde kim yönetmişti, adları neydi? Önemli midir sizce? Satrancı satranççılar yönetmeli diyenler oldu. İçlerinde benim de bulunduğum bir kesim ise “Satranççı olması gerekmez, iletişimci olsun, sorunlara çözümcü yaklaşsın, liyakatli ve adil olsun, sorumluluk sahibi, hesap verebilir özellikleri de olmalı. Ama demokratik olsun, yeterlidir” demiştik. Bu sporun içinden gelen satranççı olması tartışmasız en öncelikli artı bir avantajdır elbette. Ama biraz da satranççı kelimesinden ne anladığımıza bağlıdır. Ama sadece satranççı olması yetmiyor işte. Bunun cevabını bugünkü uygulamalardan görebiliyoruz. Kurumsal yönetim diyoruz değil mi? Nedir sizce kurumsal yaklaşım ve kurumsal yönetim? Hangi ilkelere dayanır? Bu ilkelere uygun bir yönetim şekli görebiliyor muyuz? Kurumsal yönetimi benimsediğini söyleyen yöneticilerin uygulamalarına bir bakalım. Bu uygulamalar kurumsallığın temel ilkeleri üzerine mi kurulmuş? Öyleyse DEMOKRATİK ve ADİL olunması gerekmez mi? Bu konuda yönetimin, illerde adil ve demokratik seçimlerin kapısını açması gerekmez mi? İl Temsilcilerinin kendi il kurullarını seçmesi DEMOKRATİK bir yaklaşım değil midir? Buna izin vermemek ANTİDEMOKRATİK BİR YAKLAŞIM DEĞİL MİDİR? Farklı illerde farklı uygulamaların yapılması ne kadar ADİLDİR? Bir ilde kendi iç seçimine karışmamak, diğer illerde ise tamamen yukarıdan dikte edilerek il kurullarının oluşturulması yönetimin ADİLLİK ilkesine uyduğunu gösterir mi? Hele bu il kendi kurullarını seçmiş ve Spor İl Müdürlüğü kanalıyla bunu merkeze bildirmişse… Bunu geçersiz saymak, o kurulları merkezden kendi istediği gibi oluşturmak, Spor İl Müdürlüğü ve satranç il yönetimini dinamiklerini ezmek ve yok saymak değil midir? Yepyeni ve çalışma şevkiyle dolu insanların bu çalışma isteğini yok etmek değil midir? Bunun neresinde adil ve demokratik yaklaşım vardır? Ya hele kurumsallık... İnsanların size olan güvenini neden yok sayarsınız? Onları neden küstürürsünüz? O insanların bulduğu destekleyici kurumları neden yok sayarsınız? O sponsorluk yapan destekleyici kurumlar toplumsal birlikteliği oluşturmada en önemli ögelerden biriyken bunu neden engellersiniz? Bu kurumlar bir daha satrancın içine dönebilir mi? Ben bu hatalı uygulamalardan geri dönüleceğini ne yazık ki hiç sanmıyorum. O zaman bu anti demokratik uygulama ne yazık ki kalıcı olarak bu anlayışı temsil etmede etkili olacaktır. Kendi yanlışlarını görebilmek, ortak aklın farkında olabilmek çok önemlidir. Erdem gerektirir. Hele insan aklına hitap eden böylesi bir oyun ve böylesi bir spor dalında… Yazık olmuş. Şevk kırıcı olmuş. Her şeyden önemlisi güven kırıcı olmuş. Belki de dilim söylemeye varmıyor ama ANTİDEMOKRATİK VE ADALETSİZ OLMUŞ. Oysa ilahi adalet asla zaman aşımına uğramaz, gün gelir tecelli eder. Selam ve saygılarımla. |