07-09-2026, 10:48
Gençlik ve Spor Bakanlığının görev dağılımını anlayamamaktayım. Kimin eli kimin cebindedir veya kimin elinin kimin cebinde olma ihtimali vardır?
|
Kimin eli kimin cebindedir?
|
|
07-09-2026, 10:48
Gençlik ve Spor Bakanlığının görev dağılımını anlayamamaktayım. Kimin eli kimin cebindedir veya kimin elinin kimin cebinde olma ihtimali vardır?
Aşağıdaki yorumum kendi bilgilerimden kaynaklı ve kendi bilgilerime dayalı değildir. Varsayımlarımı dile getirmekteyim ve internetten edindiğim bilgilere dayalı olarak yorum yazmaktayım.
Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü(GHGM) ve Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü(SHGM) T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığının(GSB) bünyesinde bulunan birçok genel müdürlükten 2 tanesidir. Bilindiği üzere, GHG Müdürü Enes Efendioğlu Türkiye Satranç Federasyonunun(TSF) başkan adayıdır. SHG Müdürü Veli Ozan Çakır'ın aday olmasını beklerdim. Hiç beklemediğim ise GHG Müdürünün aday olmasıdır. Çakır geçmişte hem aday oldu ve hem de TSF'de önemli makamlarda bulundu. Satranç camiasına ve satranç kurumlarına aşinadır. Efendioğu'nun ise satranç sporu ile ilgisinin, çalışmalarının olup olmadığını bilmiyorum (ben her şeyi biliyor değilim). Çakır özgeçmişinde çok güzel cümleler kurmuş. Mesela; futbol, voleybol, satranç, masa tenisi, atletizm gibi branşlarda sporcu, hakem, antrenörlük geçmişi olduğunu özgeçmişinde yazmış. Efendioğlu'nun ise özgeçmişinde satranç kelimesi yok. Öte yanda; bir spor federasyonu olan TSF'ye başkan adayı olmak isteyen kişinin ille de satranç ile organik bağının olması gerekmez. Satranç sporunu sevmesi yeterlidir. Çakır'ın geçmişte organik bağı vardı. Şimdi var mı, bilmiyorum. Fakat bu işte bir gariplik olduğunu sezinliyorum. Efendioğlu adaylıktan başkanlığa evrilirse Çakır onun amiri durumunda olmayacak mı? İdari işlerden, müdürlüklerin kendi aralarındaki iş ilişkilerinden bilgim ve haberim yoktur. İnternete "TSF GSB'de hangi müdürlüğe bağlıdır" şeklinde bir soru sordum. Cevap Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü oldu. Gerçeğin ne olduğunu bilmiyorum. Bildiğiniz gibi internet her zaman doğruları yazmamaktadır. Ama yine de içime bir bit yeniği düştü. İnternetin dediği doğruysa ve eğer; TSF SHGM'ne bağlıysa ve eğer GHG Müdürü TSF başkanı olursa; SHG Müdürüne mi rapor verecek? Yani Çakır Efendioğlu'nun amiri mi olacak? Sorularımın cevaplarını bilmiyorum. Birileri cevaplarsa bilgilenmiş olurum ve sevinirim. Varsayımlarıma devam edeyim. Eğer Efendioğlu satranç sporu kapsamlı yaptıkları için Çakır'a rapor verecekse ve yapacakları için Çakır'dan onay alması gerekecekse; bu durumun oluşmasına karşıyım. Çünkü Çakır'ın özerk bir spor federasyonu olan TSF'ye el uzatmasına karşıyım. Çünkü TSF ve satranç sporu ile ilgilenecek kişilerin dosdoğru olmasını istemekteyim. Çünkü Çakır satranç sporu kapsamında dosdoğru değildir. Son cümlemin dayanağı, referansı Çakır'ın özgeçmişinde satranç ile ilgili yazdıklarının TSF kayıtlarıyla uyuşmamasıdır. TSF kayıtlarının 9 Eylül 2026 tarihi itibarıyla bildirdiğine göre; Çakır satranç sporunda ne sporcu olmuş, ne hakem olmuş ve ne de antrenör olmuştur.
09-09-2026, 14:17
Düşüncelerimi biraz daha açayım. GSB'na bağlı Spor Hizmetleri Genel Müdürlüğü görevini yapmakta olan kişinin özgeçmişinde bile doğruları söylememesi ona bağlı spor federasyonlarına ve federasyonların üyelerine saygısızlıktır.
TSF'de geçmişte görev yapan birçok başkan çalışma dönemlerinde kıyasıya eleştirilmişler ve çalışma süreçlerini yıpranarak tamamlamışlardır. Bunun sebepleri çok çeşitlidir. Satranç camiasında kişisel çıkarların yanı sıra, bazı alt ve üst yöneticilerin yetersizlikleri, iş bilmezlikleri iyi niyetli insanların değerleriyle çatışmış ve yer yer ve zaman zaman büyük anlaşmazlıklar ortaya çıkmıştır. Teorik olarak yazıyorum: GSB'na bağlı genel müdürlükler saygın makamlardır. Bu müdürlüklerin müdürleri de saygın olmalıdır. Fakat bir müdür saygın iken diğer müdür yeterli saygınlığa ulaşamamışsa ve aralarında yaptıkları işlerden dolayı anlaşmazlıklar çıkarsa iki müdür de yıpranır. Uygulamada; saygın olan genel müdürlüklerin tüm müdürlerinin de saygın olmasını ve saygın kalmalarını istemekteyim. |
|
« Önceki Konu | Sonraki Konu »
|