24-05-2013, 14:07
Salepçi'nin düşüncesi doğrudur.Esasen Gençler Birinciliği birkaç yıl önce FİDE nezdinde gözden düşmüştü.Satrançda ilerlemiş ülkelerin yaklaşımları,beklentileri bizimkilerden farklıdır.Bu gözden düşme nedenleri arasında bana göre Büyükustaların çok erken yaşlarda yetişmesi de vardır.Geçici süre de olsa 20 yaşaltı turnuva yapılmasına gerek olmadığı düşünülmüştür.Yarışma şimdi tekrar eski önemini kazanmıştır.Gelecek sene 19 Mayıs Pazar gününe raslamıyorsa tatil günlerinden daha fazla yararlanmak imkanı da doğacaktır.Gençler Birinciliğinin Türkiye için 2 yararı vardır: 1.Oyun sayımızın artması ve çekişmeli mücadeleler sergilenmesi için iyi bir fırsattır.2.Yaş gruplarında yaş ilerledikçe katılımın azaldığı bilinmektedir.Çoğunlukla haklı nedenlerle Satrançdan uzaklaşmakta olanları bu yarışma ile yeniden kazanabiliriz.İnşallah Hatay'da yapılacak olan Dünya Gençler Birinciliğine mümkün olan en fazla oyuncu ile katılırız.Bazı takım yarışmalarının ve Açık turnuvaların Gençler için çok yararlı olacağını düşünmüyorum!Ama Avrupa ve Dünya Yaş Grupları veya Gençler Birinciliklerinin "bireysel" olmak koşulu ile yararlı olacağını sanıyorum.Bu görüşüm 10 senedir değişmemiştir!"Türkiye birçok turnuvayı düzenlesin" şeklinde bir fikri savunmuyorum!Ama Dünya Gençler Birinciliği'nin Hatay'da yapılacak olması güzel bir fırsattır.
Ateş Ülker