Sayın Aşkın Taşan'a Açık Mektup
Aşkın Ağabey,

Bunları da senin şahsında söylüyorum zira senin de değindiğin gibi "federasyonda burada yanıt verecek yetkili kimse yok."

Sözünü ettiğin kişilerin onundan dokuzuyla, senin de benim de en az yirmi yıllık hukukumuz vardır.
Ne yazık ki bizim camiada "pis" bir gelenek var: O gün için kimin çıkarları örtüşüyorsa, onlar can-ciğer kuzu sarması oluyorlar; çıkarları ayrıştığında yolları da ayrılıyor.
Bu geleneğin çok rahatsız edici tezahürlerini -önceki yazımda da belirttiğim gibi- ben de çok defalar üzülerek gördüm.
Benim için beraber oturup yiyip-içmişlik, bir çok konuda paydaş ve sırdaş olmuşluk önemlidir. Ancak, artık bazı şeylerin düzelmesi gerekiyor. Benim için değil, oğlum için gerekiyor.
İlk başladığım vakitlerde, oyunun kendinden çok argosunu, kimin "üstat" olup, kimin "acemi" olduğunu öğrendiğimi hatırlıyorum. Bu doğrudan satrancın olmasa bile, satranç camiasının, kişiliğimin oluşmasının son evresinde bana kattığı menfi şeylerden biridir.
Hep "Gens una sumus"u savundum. En iyi günlerde de, en kötü günlerde de.
Basit ve günlük iktidar hesaplarını eskiden de takip etmiyordum; şimdi de pek umurumda değil.
Ben çok daha kaba ve yalın bakıyorum ama bu bakışım asla yüzeysel değil.
Benim çok kuvvetli bir satranççı olamayışımda da, bugün için "karşı taraftan görünen" bir çok kişinin de benle aynı akıbete uğramasında da kabahatin küçük kısmı bizdeyse, büyük kısmı o vakitteki el-ayak oyunlarındadır. Bu durumlara en çok sinirlenen kişilerden biri de benim.
Geçmişimizi bir kenara atmayacağız ve geçmişimizden utanmayacağız ama gereken dersleri çıkararak gerek şimdiki genç kuşağın, gerek ardından gelenlerin bizden çok daha iyi şartlarda satranç oynayabilmeleri, başarılı olabilmeleri ve bunun için en üst düzeyde desteklenebilmeleri için elimizden geleni de yapacağız.
Fİkirlerimizde ayrıştığımız yerler olabilir. Bunları konuşarak, geçmiş örnekleri inceleyerek ve dersler çıkararak yapacağız.
Bunu da, ilgili tarafların tümünün seslerini düzgün biçimde duyurup gerekli geri beslemenin alındığından, fikirlerinin dikkate alındığından emin olabileceğimiz bir düzeni sağlamadan yapmamız güç.

Aksi durumda ve bu meşruiyetten uzak seçim ortamında iktidara gelmişler bizi duymazsa, bize, içine satranççı zekası da katılmış ama temel manifestosu "gezi eylemleri" benzeri durumlardan başka bir yol bırakmamış olursunuz. O zaman ne yapacaksınız? Gaz mı sıkacaksınız?

Bu forum, federasyonun resmi şikayet organı değil ama görünen o ki şimdi lerde bu işlevi görüyor.

Bir an önce resmi yollardan demokratik ve meşru seçim kanalları açılmalı ve idarelerin de tüm şeffaflığıyla soruların yanıtlarını -ve hatta hesaplarını vereceği- üstyapı kurumları oluşturulmalıdır. Kimse de bu noktada bana "federasyon'un sitesi oradadır. git mail at" diyemez, zira federasyonda aktif görevde bulunan sizler bile bazı eleştiriler karşısında "haklısın kardeşim" demekten öteye geçemiyorsunuz.

Tekraren: Biz bir aileyiz. Buradaki "aile", büyüğünden küçüğüne her ferdinin sıkıntısını önce bilen, sonra dinleyen, sonra da bir an önce çözen bir yapıya işaret eden bir kavram olmalıdır. Bu durum konuşarak sağlanamıyorsa, artık lafı bir türlü dinlenmeyenlerin ve doğru söyleyenlerin de süratle yapı dışına itildikleri bir konum alıyorsa, bu mustarip kişiler de netice olarak daha sert karşı-yaptırımlar uygulama yoluna gideceklerdir. BU tabiidir. Ben de hem bir satranççı, hem de bir baba olarak böyle bir durum ortaya çıktığında elbette mazlumu tutacağım. Yine tekrarlıyorum: Şimdi "zalim" olan, yarın "mazlum" konumuna düşmesin. Bunun için her türlü önlemi büyük şeffaflıkla alalım. Bunu başlatmak iktidara düşer. Samimi her yaklaşımın da arkasındayım.

Saygılarımla,

Can
Ara

Bu Konudaki Yorumlar
Sayın Aşkın Taşan'a Açık Mektup - Yazar: canince - 01-05-2013, 01:23
[Konu Başlığı Yok] - Yazar: Sabri Koçak - 02-05-2013, 08:44
[Konu Başlığı Yok] - Yazar: M.Aşkın TAŞAN - 02-05-2013, 09:00
[Konu Başlığı Yok] - Yazar: Ateş Ülker - 02-05-2013, 11:49
[Konu Başlığı Yok] - Yazar: anand - 03-05-2013, 10:46
[Konu Başlığı Yok] - Yazar: M.Aşkın TAŞAN - 03-05-2013, 14:26
[Konu Başlığı Yok] - Yazar: M.Aşkın TAŞAN - 03-05-2013, 15:02
[Konu Başlığı Yok] - Yazar: anand - 03-05-2013, 16:35