20-12-2010, 11:26
Selçuk Bey
Daha önce hiç sohbetimiz olmadı, aslında bu meseleyi sohbet olarak konuşmak isterdim.
Beslenme dünyanın değişik iklimlerinde yetişen değişik ürünlerin yoğunluğuna göre değişir. Bunu hepimiz biliyoruz. Bilimsel bir gerçek daha var ki, alınan gıdanın enerji değerinin yaklaşık %70'i karbonhidrat (şeker dahil) olmaktadır.
Bu karbonhidratı Amerika'da daha çok mısır yemi olarak, Kore dahil tüm uzakdoğu ve Asya'da pirinç ve türevleri, Kuzey Avrupa'da patates (oysa patates Peru kökenlidir) ve medeniyetin beşiği Akdeniz-Mezopotamya bölgesinde de buğday ve arkadaşları şeklinde alıyoruz.
Bu oranı sağlam bir ürünle destekleyemeyen Afrika ülkeleri bir medeniyet üretememiştir. Daha öncesinde yazı aç gezen Kuzey Avrupa ve Ruslar ancak patates gelince karınları doymuş, teknik ve kültürel gelişmeleri hızlanmıştır.
Karbonhidrat bir beslenme şartıdır ama et yemek şart değildir. Yoksa vejeteryenler kıt akıllı mı diyeceğiz? Bizim ülkemizde son 30-40 yılda Avrupalılara öykünerek sırf lezzet için francala, sandviç ve benzeri ekmek türevleri yaygınlaştı. Bir de elektrikli ekmek fırınları son yıllarda yaygınlaştı ki, çok fena bir ekmek üretiyorlar. Geleneksel yöre ekmeklerimiz beyaz un, beyaz ekmek değildir ve gayet sağlıklıdır. Beyaz ekmek hamburger ekmeğine benzer. Hafif kepekli taş fırın ekmeği beyaz ekmek değildir ve iyi mayalanmış, iyi pişmiş taş fırın ekmeği dünyanın en sağlıklı ekmeği ve en sağlıklı karbonhidrat kaynağıdır. Abartarak söylüyorum mide ilacı bile sayılabilir. Bu ekmeği bol bol yiyerek diyet yapabilir, kilonuzu kontrol edebilirsiniz.
Bir insan imkanı olmasa da her gün sadece taş fırın ekmeği yese beslenme sorunu yaşamaz ama sadece et yese ömrü kısalır, türlü hastalıklar çıkar. Siz bence bu ekmek meselesinden ziyade cips, kola, hamburger beslenmesi ile, nasıl yapıldığını görseniz yemekten kesileceğiniz hazır et ürünlerine (sucuk, sosis, salam vs) değinseniz.
Görüşmek üzere, selamlar
Daha önce hiç sohbetimiz olmadı, aslında bu meseleyi sohbet olarak konuşmak isterdim.
Beslenme dünyanın değişik iklimlerinde yetişen değişik ürünlerin yoğunluğuna göre değişir. Bunu hepimiz biliyoruz. Bilimsel bir gerçek daha var ki, alınan gıdanın enerji değerinin yaklaşık %70'i karbonhidrat (şeker dahil) olmaktadır.
Bu karbonhidratı Amerika'da daha çok mısır yemi olarak, Kore dahil tüm uzakdoğu ve Asya'da pirinç ve türevleri, Kuzey Avrupa'da patates (oysa patates Peru kökenlidir) ve medeniyetin beşiği Akdeniz-Mezopotamya bölgesinde de buğday ve arkadaşları şeklinde alıyoruz.
Bu oranı sağlam bir ürünle destekleyemeyen Afrika ülkeleri bir medeniyet üretememiştir. Daha öncesinde yazı aç gezen Kuzey Avrupa ve Ruslar ancak patates gelince karınları doymuş, teknik ve kültürel gelişmeleri hızlanmıştır.
Karbonhidrat bir beslenme şartıdır ama et yemek şart değildir. Yoksa vejeteryenler kıt akıllı mı diyeceğiz? Bizim ülkemizde son 30-40 yılda Avrupalılara öykünerek sırf lezzet için francala, sandviç ve benzeri ekmek türevleri yaygınlaştı. Bir de elektrikli ekmek fırınları son yıllarda yaygınlaştı ki, çok fena bir ekmek üretiyorlar. Geleneksel yöre ekmeklerimiz beyaz un, beyaz ekmek değildir ve gayet sağlıklıdır. Beyaz ekmek hamburger ekmeğine benzer. Hafif kepekli taş fırın ekmeği beyaz ekmek değildir ve iyi mayalanmış, iyi pişmiş taş fırın ekmeği dünyanın en sağlıklı ekmeği ve en sağlıklı karbonhidrat kaynağıdır. Abartarak söylüyorum mide ilacı bile sayılabilir. Bu ekmeği bol bol yiyerek diyet yapabilir, kilonuzu kontrol edebilirsiniz.
Bir insan imkanı olmasa da her gün sadece taş fırın ekmeği yese beslenme sorunu yaşamaz ama sadece et yese ömrü kısalır, türlü hastalıklar çıkar. Siz bence bu ekmek meselesinden ziyade cips, kola, hamburger beslenmesi ile, nasıl yapıldığını görseniz yemekten kesileceğiniz hazır et ürünlerine (sucuk, sosis, salam vs) değinseniz.
Görüşmek üzere, selamlar